Sportski pozdrav za sve basketaše koji su dolazili na mini basket turnire BasketašaNS. Nova, 14. po redu basket sezona ponovo počinje u nedelju 03.09.2023 i ovim putem pozivamo raspoložene i zainteresovane Basketaše NS na naše turnire, kojih smo zadnjih trinajst godina organizovali preko 1500, sa preko 2000 basketaša koji su učestvovali.

Basket turniri Sportskog udruženja Basketaša NS koji postoje od 2009 godine, je specifično takmičenje, kombinacija REKREACIJE, DRUŽENJA i TAKMIČENJA. Ovaj klupski sajt koji je napravio Predrag Peruško i služi kako druženja i takmičenja nebi izbledela.

Nagrada za sve ekipe od prvog pa do šestog mesta (novost od ove godine), je slikanje za klupski sajt (kliknite OVDE), FB (kliknite OVDE), Instagram (kliknite OVDE) i pojavljivanje u pregledu best of najboljih nedeljnih akcija na našem YouTube kanalu (kliknite OVDE)   i (OVDE).

U 14. sezoni plasman ekipa će se bodovat na način:

tozla – 10 bodova

vicetozla – 7 bodova

bronza – 5 bodova

4. mesto -3 boda

5. mesto – 2 boda

6. mesto – 1 bod

Svakom igraču bodovat će se jedan najbolji rezultat u nedelji. U martu 2024 godine 6 basketaša sa najviše bodova će obezbediti plasaman na Final 6 a tri ostala saigrača će moći izabrati sa kojima ima minimalno 10 nastupa na turnirima BasketašaNS u periodu septembar 2023 – mart 2024. Rang lista će izlazizi svaki ponedeljak.

Postupak prijave ekipe za turnir:

 • član Basketaša NS koji prijavljuje ekipu u sms-vajber poruci, navodi imena i prezimena igrača koja prijavljuje, ako je nov član onda navodi i broj mobilnog (zabranjeno je prijaviti ekipu pa naknadno tražiti igrače)
 • na dan turnira oko 12 časova organizator pravi vajber grupe po ekipama gde svi prijavljeni basketaši potvrđuju dolazak i potvrđuju da prihvataju pridržavanje pravilnika
 • ako posle potvrde nekoj ekipi ipak otkaže igrač, ekipa može da ubaci zamenu ili da uzme solo igrača od organizatora, ako ekipa ne uspe da nađe zamenu, igrač koji je prijavio ekipu snosi troškove za celu ekipu.
 • maksimalan broj ekipa na basketu je ŠEST a način popunjavanja se vrši po principu “ko se prvi prijavi”, prednost imaju trojke pa onda parovi i solo igrači.

Najbitnije odredbe “STATUTA”:

1. Članom Basketaša NS postaje se potpisivanjem besplatne prisptupnice gde se članovi obavezuju na poštovanje statuta kluba.

2. Svaki član je u obavezi da na basket turnirima širi duh Fer-pleja, da se kulturno ponaša, da ne diže tenziju, da podiže ugled kluba.

3. Isključenja iz kluba ( član 17. i 22.) moguće je ako član:

 • krši statut i druge opšte akte kluba
 • narušava odnose među članovima kluba
 • narušava ugled  i interese kluba
 • krši odluke kluba

4. Ne sportsko ponašanje, podizanje tenzija, grubosti, eventualno fizičko nasrtanje u klubu će rezultirati disciplinskim merama ( član 23.) što može dovesti i do isključenja iz kluba.

5. Ukoliko neko od članova kluba nije zadovoljan nečim u klubu, treba da se obrati predsedniku kluba koji će dalje u komunikaciji sa upravnim odborom kluba probati rešiti eventualne probleme.

PRAVILA NA BASKET TERMINIMA

1. Rotacija ekipa na basketu :

 • na početku basket turnira, šutiraju se trojke da se utvdi ŽREB. Dva najpreziznija trojkaša igraju na A terenu, treći i četvrti najprecizniji trojkaš igraju na B terenu, peti trojkaš zauzima 5. poziciju a šesti trojkaš 6. poziciju (ekipa koja nije kompletna prilikom šutiranja zauzima automatski zadnje mesto u žrebu)
 • kada je na turniru 6 ekipa – 5. ekipa prva ulazi na teren gde se prvo završio basket, a poražena ekipa zauzima 6. poziciju, ekipa koja je bila na 6 poziciji prelazi na 5. poziciju i tako u krug.
 • kada je na turniru 5 ekipa – peta ekipa ulazi na teren gde se prvo završio basket, pobednika na A terenu ostaje na A terenu, kao i pobednik na B terenu ostaje na B terenu i tako u krug
 • kada je na turniru 4 ekipe – pobednik na A terenu ostaje, poraženi sa A terena ide na B teren, pobednik sa B terena ide na A teren a poraženi sa B terena ostaje na B terenu i tako u krug. Kada je 4. ekipe na turniru igra se prvih “šest basketa za tozla”.
 • kada je na turniru 3 ekipe – pobednik ostaje na A terenu, poraženi pauzira a ekipa sa starne ulazi na A teren
 • kada je na turniru 2 ekipe – igra se na 4. dobijena basketa

2. “PRVIH” 5 basketa se računa za TOZLA na terminu:

 • kada dve ekipe imaju skor 5 – 0, dele tozla (ne dodeljuje se vicetozla).
 • kada dve ekipe imaju skor 4 – 1, a nisu se sastajali – dele tozla. Ako su se sastajali – odlučuje međusobni skor.(6-ti basket se ne računa u međusobni skor!)
 • kada više ekipa ima skor 3 – 2 ili 4 – 1, gledaju se samo međusobni mečevi te tri ekipe pa tek onda ukupna koš razlika u mečevima te tri ekipe.
 • kada neka ekipa ima 4 odigrana basketa i nijedna prisutna ekipa neće da odigra basket, tada se piše rezultat 16 – 0. Ako ekipa iz bilo kog razloga nemože da nastavi započeti basket, protivničkoj ekipi se upisuje pobeda (ako se ekipi povredi igrač, oni imaju pravo da uzmu igrača sa strane).

3. Kada ekipa odigra 5 basketa, dužna je da siđe sa terena u slučaju pobede (na teren ulaze sledeće dve ekipe, poražena ekipa silazi sa terena) kako bi i druge ekipe stigle da odigraju pet basketa.

4. Faul i aut se obavezno izvode sa strane, basketi se igraju na drugu, znači posle koša mora biti jedno dodavanje osim na samom početku basketa kad se može šutnuti “prva”,  kapiteni ekipa kada pobede basket, upisuju flomasterom rezultat na tabli (ako pobednik zaboravi, poraženi upisuje)

5. Za ekipe sa 4 basketaša (plaća se za 3 basketaša) vredi pravilo da svaki igrač mora imati minimalno 2 odigrana basketa za tozla, a izmene igrača dozvoljene su samo u pauzama između basketa (ne u toku samog basketa)

6. Članarina će biti sakupljana u formi pojedinačnih dolazaka (350 din. po igraču, ako se plaća za celu ekipu, tada je 1000 din. po ekipi.

7. Ekipe i igrači sve vredne stvari treba da drže u hali u svojim torbama za vreme turnira a ne u svlačionici.

8. Poraz na basketu 0 – 16 (poražena ekipa donosi dvolitarku piva), poraz 0-17 (poražena ekipa donosi 2 x dvolitarku piva) :-). Kupljeno je 7 novih lopti Spalding TF 1000, te nije dozvoljeno šutiranje lopte nogom, ako ipak neko šutne loptu, na kraju termina plaća 200 dinara za nepoštovanje ovog člana

9. Basketaši koji žele video sa svojim najboljim akcijama, mogu da ga naruče ( 1000 din. ) a kako to izgleda možete videti klikom “OVDE”“OVDE”  “OVDE”  “OVDE”

Ovo je suština, a moguće su manje dopune i korekcije ako se pokažu nedostaci.

20.09.2022