Sportski pozdrav za sve BasketašeNS koji su dolazili na mini basket turnire. Nova, 11. po redu basket sezona počinje u nedelju 11.10.2020 i ovim putem pozivamo raspoložene i zainteresovane Basketaše NS na naše turnire, kojih smo zadnjih deset godina organizovali 1000, sa preko 1500 basketaša koji su učestvovali.

Basket turniri Sportskog udruženja Basketaša NS koji postoje od 2009 godine, je specifično takmičenje, kombinacija REKREACIJE, DRUŽENJA i TAKMIČENJA. Ovaj klupski sajt koji je pomogao Predrag Peruško, služi kako druženja i takmičenja nebi izbledela.

Nagrada za osvajače “tozla”  i “vicetozla” je slikanje za klupski sajt (kliknite OVDE), FB (kliknite OVDE), Instagram (kliknite OVDE) i preovlađuju na početku best of najboljih nedeljnih akcija na našem YouTube kanalu (kliknite OVDE)   i (OVDE).

U 11. sezoni po redu Basketaši NS će u zavisnosti od stanja sa epidemijom, ako stanje dopusti kao i svake godine organizovati takmičenja. U sezoni 2020/21 biće održan:

 1. Sedmi ALL STAR  14.02.2021 u 20i30 čas.- takmičenje u šutiranju trojki sa nagradama za najbolja tri šutera (kliknite OVDE),
 2. Završni basket turnir po istim pravilima koji vrede za basket koji se igra na našim basket turnirima sa nagradama za najbolje tri ekipe, sa sudijama, zapisničkim stolom i semaforom. (kliknite OVDE).
 3. Šest kapitena ekipa sa najvećim brojem “tozla” i “vicetozla” obezbediće nastup na završnom turniru Basketaša NS u aprilu 2021, a pravo nastupa na završnom turniru će imati svi igrači koji imaju minimalno 10 nastupa na basket turnirima Basketaša NS u sezoni 2020/21 (11.10.2020 – 01.04.2021). Ekipe se mogu praviti i kombinovati po želji kapitena, jedini uslov je 10 nastupa igrača. (Final 6 će se održati ako stanje sa epidemijom bude dozvolilo)

Postupak prijave ekipe za turnir:

 • član Basketaša NS koji prijavljuje ekipu u sms-vajber poruci, navodi imena i prezimena igrača koja prijavljuje, ako je nov član onda navodi i broj mobilnog (zabranjeno je prijaviti ekipu pa naknadno tražiti igrače)
 • na dan turnira oko 12 časova organizator pravi vajber grupu gde svi prijavljeni basketaši potvrđuju dolazak i potvrđuju da prihvataju pridržavanje pravilnika
 • ako posle potvrde nekoj ekipi ipak otkaže igrač, ekipa može da ubaci zamenu ili da uzme solo igrača od organizatora, ako ekipa ne uspe da nađe zamenu, igrač koji je prijavio ekipu snosi troškove za celu ekipu.
 • maksimalan broj ekipa na basketu je ŠEST a način popunjavanja se vrši po principu “ko se prvi prijavi”, prednost imaju trojke pa onda parovi i solo igrači.

Najbitnije odredbe “STATUTA”:

1. Članom Basketaša NS postaje se potpisivanjem besplatne prisptupnice gde se članovi obavezuju na poštovanje statuta kluba.

2. Svaki član je u obavezi da na basket turnirima širi duh Fer-pleja, da se kulturno ponaša, da ne diže tenziju, da podiže ugled kluba.

3. Isključenja iz kluba ( član 17. i 22.) moguće je ako član:

 • krši statut i druge opšte akte kluba
 • narušava odnose među članovima kluba
 • narušava ugled  i interese kluba
 • krši odluke kluba

4. Ne sportsko ponašanje, podizanje tenzija, grubosti, eventualno fizičko nasrtanje u klubu će rezultirati disciplinskim merama ( član 23.) što može dovesti i do isključenja iz kluba.

5. Ukoliko neko od članova kluba nije zadovoljan nečim u klubu, treba da se obrati predsedniku kluba koji će dalje u komunikaciji sa upravnim odborom kluba probati rešiti eventualne probleme.

PRAVILA NA BASKET TERMINIMA

 

1. “PRVIH” 5 basketa se računa za TOZLA na terminu:

 • kada dve ekipe imaju skor 5 – 0, dele tozla (ne dodeljuje se vicetozla).
 • kada dve ekipe imaju skor 4 – 1, a nisu se sastajali – dele tozla. Ako su se sastajali – odlučuje međusobni skor.(6-ti basket se ne računa u međusobni skor!)
 • kada više ekipa ima skor 3 – 2 ili 4 – 1, gledaju se samo međusobni mečevi te tri ekipe pa tek onda ukupna koš razlika u mečevima te tri ekipe.
 • kada neka ekipa ima 4 odigrana basketa i nijedna prisutna ekipa neće da odigra basket, tada se piše rezultat 16 – 0. Ako ekipa iz bilo kog razloga nemože da nastavi započeti basket, protivničkoj ekipi se upisuje pobeda (ako se ekipi povredi igrač, oni imaju pravo da uzmu igrača sa strane).

2. Rotacija ekipa na basketu :

 • od izuzetne važnosti je da se strogo poštuje rotacija kako bi “ŽREB” odlučio ko sa kim i kada igra (nema nameštanja 🙂 )
 • na početku basket turnira, šutiraju se trojke da se utvdi ŽREB. Dva najpreziznija trojkaša igraju na A terenu, treći i četvrti najprecizniji trojkaš igraju na B terenu, peti trojkaš zauzima 5. poziciju a šesti trojkaš 6. poziciju.
 • “peta” ekipa koja je na redu za basket ulazi gde se prvo završi basket, ili na A ili na B teren.
 • “šesta” ekipa koja je na redu za basket, zauzima mesto pete ekipe kada ona uđe na teren.
 • ekipa koja izgubi na A ili B terenu zauzima mesto “šeste” ekipe i tako u krug.

3. Kada ekipa odigra 5 basketa, dužna je da siđe sa terena u slučaju pobede (na teren ulaze sledeće dve ekipe, poražena ekipa silazi sa terena) kako bi i druge ekipe stigle da odigraju pet basketa i ta ekipa ima pravo da igra naredni basket kada sve ekipe imaju pet odigranih basketa.

4. Faul i aut se obavezno izvode sa strane, a kapiteni ekipa kada pobede basket, upisuju flomasterom rezultat na tabli (ako pobednik zaboravi, poraženi upisuje)

5. Za ekipe sa 4 basketaša (plaća se za 3 basketaša) vredi pravilo da svaki igrač mora imati minimalno 2 odigrana basketa za tozla, a izmene igrača dozvoljene su samo u pauzama između basketa (ne u toku samog basketa)

6. Članarina će biti sakupljana u formi pojedinačnih dolazaka (250 din. po igraču, a igrač koji je prijavio ekipu je dužan da skupi 750 din.). Od 1.6. – 31.8 (100 din.)

7. Ekipe i igrači sve vredne stvari treba da drže u hali u svojim torbama za vreme turnira a ne u svlačionici.

8. Poraz na basketu 0 – 16 (poražena ekipa donosi dvolitarku piva), poraz 0-17 (poražena ekipa donosi 2 x dvolitarku piva) 🙂

9. Basketaši koji žele video sa svojim najboljim akcijama, mogu da ga naruče ( 1000 din. ) a kako to izgleda možete videti klikom “OVDE”“OVDE” “OVDE”

Ovo je suština, a moguće su manje dopune i korekcije ako se pokažu nedostaci.

21.05.2020